38. festival tamburašev in mandolinistov Slovenije in 2. festival otroških in mladinskih tamburaških skupin in orkestrov.

12.06.2018
tamburjasi-tekmovanje-mokronog-2018

Mlajši Tamburjaši - zlato priznanje s pohvalo, z osvojenimi 95 točkami pa so se uvrstili na prvo mesto v svoji kategoriji. Starejši tamburaški orkester Tamburjaši - najvišje število točk, 98,67 in bili najboljši orkester letošnjega tekmovanja.

V soboto, 14.4.2018, je v Upravno-kulturnem središču v Mokronogu potekal 38. festival tamburašev in mandolinistov Slovenije in 2. festival otroških in mladinskih tamburaških skupin in orkestrov, ki se ga je z dvema sekcijama udeležilo tudi Glasbeno društvo Tamburjaši. V kategoriji otroških in mladinskih tamburaških skupin in orkestrov so sodelovali Mlajši Tamburjaši, ki predstavljajo podmladek društva, istočasno pa so tudi Tamburaški orkester OŠ Draga Bajca Vipava. Zaigrali so tri skladbe: SAVSKI VALOVI Dragutina Hruze, LABOD Camilla Saint Saena, pri katerem je kot solistka na čelu nastopila Vida Furlan ter ROCK TAMBURE, Nikice Kalogjera. Mlade tamburaše vzgaja in vodi glasbena pedagoginja, mag. Vlasta Lokar Lavrenčič, na tekmovanju pa so nastopili pod taktirko dirigentke Mojce Lavrenčič. Za njihov nastopom, jim je tričlanska strokovna komisija, v sestavi mag. Damir Zajec, Vladimir Hrovat in Igor Kudeljnjak (HR), dodelila zlato priznanje s pohvalo, z osvojenimi 95 točkami pa so se uvrstili na prvo mesto v svoji kategoriji.

Starejši tamburaški orkester Tamburjaši je kvaliteto svojega igranja že velikokrat dokazal z zlatimi priznanji na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Čeprav so Tamburjaši, katerih povprečna starost članov ne dosega niti polnoletnosti, na vseh tekmovanjih doslej posegali po izključno zlatih priznanjih, pa lahko rečemo, da so tokrat dosegli svoj največji uspeh, saj so prejeli do sedaj najvišje število točk, 98,67 in bili najboljši orkester letošnjega tekmovanja. Na tekmovanju so poleg skladbe PRLEŠKA SUITA Radovana Gobca ter  VRTULJAK Siniše Leopolda izvedli tudi noviteto, BURJINA IGRA, mladega slovenskega skladatelja Tilna Slakana in za njeno izvedbo prejeli posebno priznanje. Orkester od leta 2017 delujejo pod umetniškim vodstvom Akademske glasbenice, dirigentke Mojce Lavrenčič.