Gostovanje ženskega pevskega zbora in orkestra bandur Dzvinha iz Ukrajine

13.11.2011

Od letošnjega septembra se obe skupini Tamburjašev – starejša in mlajša – pogosteje združujeta pri izvajanju nekaterih nastopov. Tako smo na martinovo nedeljo, 13. novembra 2011 skupaj sooblikovali večerno bogoslužje v cerkvi sv. Jurija v Šturjah, po maši pa smo zaigrali še nekaj sakralnih skladb. Skupaj s štursko župnijo smo v goste povabili ženski vokalni in instrumentalni glasbeni sestav DZVINHA iz ukrajinskega mesta Lvov.

 

Ukrajinsko pesem smo slišali že med obhajilom, posebni del programa pa se je odvijal po maši, ko so nam glasbenice interpretirale ukrajinske ljudske in sakralne skladbe. Z besedo je pesmi predstavljala in program povezovala ga. Cvetka Jagodič, ki je tudi glavna organizatorica turneje te skupine po Sloveniji. Med drugim je tudi orisala povezavo med Slovenijo in Ukrajino z zgodovinskega in kulturnega vidika, predstavila pa je tudi današnje sodelovanje med tema državama.     

Dzvinha združuje ženski pevski zbor in orkester bandur, ki so avtentično ukrajinsko ljudsko brenkalo. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2000 na pobudo Natalije Myslovske, umetniške vodje orkestra bandur. Sestav je poimenovan po slikoviti pokrajini ob vznožju Karpatov. Dekleta in žene v starosti od 15 do 40 let poustvarjajo raznolike glasbene  zvrsti, zborovske in instrumentalne  kompozicije od  klasike do ljudske in sakralne glasbe domačih in tujih komponistov. Njihovi koncertni termini so obsežni v domovini in tujini. Vsako leto gostujejo v Belgiji in Franciji ter zbirajo finančna sredstva za ukrajinske sirotišnice.

Večer je bil duhovno zelo bogat ne samo za publiko temveč tudi za nas nastopajoče. Prijetno smo bili presenečeni nad zvočnostjo ženskega zbora in zvoki bandur. Občudovali smo discipliniranost pri nastopanju ter zbranost in pobožnost članic, ki so svoj nastop zaključile s petjem molitve Oče naš v svojem jeziku. Občudovanje je bilo obojestransko, saj so bile tudi ukrajinke  presenečene nad zvoki naših tamburic. Ker je med njimi veliko učiteljic, ki vedo, kako težko je poučevati inštrumentalni pouk v skupinah, so bile toliko bolj presenečene nad nivojem igranja otrok.  

Po glasbenem nastopu je sledilo še družabno srečanje članov našega društva ter članic društva Dzvinha. Naše pridne gospodinje so skuhale joto in štruklje, ni pa manjkalo tudi drugih dobrot. Ob prijetnem klepetu so se spletale vezi nadaljnjega sodelovanja.

Posebej se zahvaljujemo vsem, ki ste pomagali pri organizaciji tega večera, posebej pa še šturskemu župniku, gospodu Marku Kosu, ki nas je sprejel v svojo župnijo.  

Vlasta Lokar Lavrenčič