Tamburjaši ponovno prislužili zlato

18.03.2017
Tamburjaši na 37. srečanju tamburašev in mandolinistov Slovenije

V soboto, 18. marca 2017 je na srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina potekalo 37. srečanje tamburašev in mandolinistov Slovenije 2017, v organizaciji Javnega skladba RS za kulturne dejavnosti.

V treh večerih se je predstavilo kar 21 slovenskih tamburaških in mandolinskih skupin. Na zadnjem koncertu smo se predstavili tudi Tamburjaši, pod strokovnim vodstvom naše dirigentke Mojce Lavrenčič. Naš program je zajemal skladbe iz klasične glasbene zakladnice, po vzoru prvih tamburaški orkestrov. Zaigrali smo Valček št. 2 v h-molu Dimitrija Šostakoviča, v priredbi Danijela Koprija, skladbo Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva v priredbi Helene Vidic ter Heiterkeit und Fröhlichkeit skladatelja Alberta Lortzinga v priredbi Vlaste Lokar Lavrenčič, kjer se nam je kot solist pridružil baritonist Marko Kete.

Na posebno povabilo strokovnega spremljevalca koncerta, mag. Damirja Zajca, ki je strokovno ocenjeval že območno srečanje 4. februarja v Skriljah, je kot predskupina nastopila tamburaška skupina Bisernica iz Glasbenega zavoda Hrabroslava Otmarja Vogiča, pod vodstvom mag. Vlaste Lokar Lavrenčič. V rednem programu so se predstavili otroški orkester Glasbenega društva Tamburjaši s priljubljenimi melodijami iz otroških filmov pod strokovnim vodstvom mag. Vlaste Lokar Lavrenčič, Kulturno društvo Vipavski tamburaši nas je s tematiko Valovi hrepenenja in poletne vročice pod vodstvom Mete Praček popeljalo v prihajajoče poletne dni ter Tamburaški orkester Šmartno, ki nas je pod vodstvom Štefana Vidica odpeljal v Vesolje. Koncert se je zaključil s spontanim skupnim nastopom starejših Tamburjašev in tamburašev iz Šmartnega.

Tamburjaši smo zelo ponosni na zlato priznanje, ki smo ga na tem srečanju dobili, kar nam daje tudi motivacijo za nadaljnjo muziciranje. Povabljeni smo bili, da se udeležimo državnega tekmovanja, ki bo 8. aprila v Žalcu.

 

avtorica članka: Petra Česen

avtor fotografij: Marko Lavrenčič