Z opernimi melodijami v praznične dni - tradicionalni novoletni koncert Tamburjašev

26.12.2016
Glasbeno društvo Tamburjaši s solisti: Gaja Sorč, David Čadež, Marko Kete in Mirjam Horvat

26. decembra je v Kulturnem domu v Vipavi potekal tradicionalni koncert Glasbenega društva Tamburjaši, ki je letos postregel z bogatim izborom iz zakladnice opernih in koncertnih melodij, katerih priredbe je prav za to priložnost napisala Vlasta Lokar Lavrenčič. Na odru so se jim pridružili štirje odlični solisti in solistke: mezzosopranistka Mirjam Horvat, sopranistka Gaja Sorč, baritonist Marko Kete ter tenorist David Čadež. Ob spremljavi tamburic, pod taktirko dirigentke Mojce Lavrenčič, so odlično zapeli odlomke iz svetovno poznanih oper, med drugim Mozartov duet iz opere Don Giovanni - La ci darem la mano; Puccinijevo arijo Laurette - O mio babbino caro; Verdijevo arijo iz Rigoletta - La donna e mobile; Delibesov Cvetlični duet iz opere Lackme in druge ter poželi bučen aplavz in navdušenje s strani občinstva. Dogodek je povezovala Nataša Nardin.

Praznični koncert se je pričel z uvodno skladbo Sveta noč, ki sta jo s svojima glasovoma obogatila tenorist David Čadež in baritonist Marko Kete, ter Barcarolo, Jacquesa Offenbacha, v interpretaciji mezzosopranistke Mirjam Horvat in sopranistke Gaje Sorč. Sledili so Valček, Dmitrija Šostakoviča; Ples malih labodov, Petra Iljiča Čajkovskega; odlomek iz baleta Romeo in Julija, Sergeja Prokofjeva; Labod in Slon, Camille Saint-Saënsa, kjer so se kot solisti predstavili Anja Lavrenčič in Urban Koritnik na čelu ter Janko Ferjančič in Aleksander Ličen na berdi; Meditacija, Julesa Masseneta, ki jo je kot solistka na bisernici, skupaj s tamburaškim orkestrom, izvedla kar dirigentka sama, operni del koncerta pa je otvorila koračnica iz opere Aida, Giuseppe Verdija.

Mirjam se je solistično predstavila z opernim odlomkom G. F. Händla - Ombra mai fu iz opere Xerxes, Gaja in David pa sta zapela La ci darem la mano. Sledili so operni odlomki: Heiterkeit und Frӧhlichkeit, A. Lortzinga, katero je interpretiral Marko; O mio babbino caro v Gajini izvedbi; Cvetlični duet Mirjam in Gaje ter La donna e mobile, ki jo je zapel David, pri napitnici iz opere La Traviata -  Libiamo ne´ lieti calici pa se mu je pridružila še Gaja. Ob zaključku opernega dela sta sledili Straussova Tritsch - tratsch polka ter originalna tamburaška skladba Dragutina Hruze, Kraljica plesa.

Za zaključek koncerta sta Gaja in Marko odlično izvedla še Con te partiro – Time to say goodbye, ki je občinstvo dvignil na noge, vsi solisti skupaj pa so zapeli skladbi Prijatelja za vedno – Amigos para siempre ter Silvesterski poljub, manjkal pa ni niti Radetzky marsch.

Glasba, ki se je dotaknila mnogih src poslušalcev, solze sreče v očeh, bučen aplavz ter številne pohvale so bile dokaz, da je tudi letošnji koncert Tamburjašev več kot uspel.

Dirigentka Mojca Lavrenčič, ki je poleg dirigiranja tudi zaigrala na bisernico ter klavir, je ob koncu koncerta povedala: “Na Tamburjaše sem izredno ponosna, saj smo izvedli izjemno zahteven program. Vesela sem, da je bil koncert s solisti tako zelo uspešen in želim si, da bomo tudi v prihodnje skupaj sodelovali ob podobnih priložnostih. Pozitivni odziv občinstva je poplačal ves vloženi trud.”.

Poslušalka Milena ni skrivala svojega navdušenja in je Tamburjašem namenila sledeče besede: “Ne najdem besed kako bi vas pohvalila, skratka bili ste fantastični, čudoviti, najboljši. Vaš nastop skupaj s solisti je dosegel najvišji nivo, ki ste ga nam, ljubiteljem koncertne glasbe, lahko podarili.”.

Avtor članka: Andraž Ajdič

Avtorja fotografij: Robert Ferjančič in Jurij Lavrenčič