IV. Svetovni tamburaški festival, Tamburica fest 2011 - Deronje

03.07.2011

Od 1. do 3. julija je v Deronjah blizu Novega Sada v Srbiji potekal četrti svetovni tamburaški festival. Na festivalu, ki ga je v treh dneh obiskalo 20000 ljudi, je nastopilo več tamburaških sestavov iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Črne gore, Romunije, Italije in Srbije ter Tamburjaši iz Slovenije. Skupine so smele šteti največ 12 članov, vse skladbe so se izvajale na pamet in brez dirigenta.
 

Program je moral vsebovati vsaj eno vokalno-inštrumentalno izvedbo. Vse to je bilo za nas Tamburjaše prav poseben izziv, saj ni lahko nastopati pred 7000 glavo publiko ter ob direktnem satelitskem prenosu RTS (Radia televizije Srbija), ki ga spremljajo mnogi po svetu. Za svoj nastop smo izbrali popularnejše slovenske skladbe in sicer narodno zabavno Na avtocesti, popevko Dan ljubezni in Zemlja pleše. Naš program se je precej razlikoval od programa drugih skupin, kjer so prevladovale pretežno narodne skladbe. Svoj nastop smo dobro opravili, čeprav z ozvočenjem nismo bili najbolj zadovoljni. Festival je poleg nastopov raznih uveljavljenih tamburaških skupin in solistov zajemal tudi tekmovalni del, v katerem je sodelovalo 15 skupin. Žirija je po koncu festivala podelila različne nagrade, med nagrajence pa smo se uvrstili tudi Tamburjaši. Prejeli smo nagrado občinstva, s čemer so nas zelo presenetili, saj ni lahko očarati publike v krajih, kjer je ta inštrument zelo priljubljen.

Po podelitvi nagrad se je nadaljeval zabavni večer z Zvonkom Bogdanom in tamburaši, manjkalo pa seveda ni niti srbskih kulinaričnih dobrot.

Domov smo se vrnili polni lepih vtisov in novih izkušenj ter ponosni, da smo zastopali slovensko tamburaštvo na tako odmevnem mednarodnem festivalu.
                                                                                                             Mojca Lavrenčič