Praznični koncert Tamburjašev v Kulturnem domu v Vipavi

27.12.2015
Praznični koncert Tamburjašev (tamburaši in zvoki tamburic)

V nedeljo, 27. decembra 2015 smo Tamburjaši pripravili tradicionalni praznični koncert za vse ljubitelje tamburaške glasbe, ki je potekal v Kulturnem domu v Vipavi.

Letošnji koncert je bil poseben tudi zato, ker so v goste povabili tamburaški orkester KUD-a Dr. Antun Barac iz kraja Grižane pri Crikvenici na Hrvaškem.

Koncert so otvorili najmljaši tamburaši, ki so oblečeni v pastirčke zaigrali dve slovenski ljudski: Poslušajte vsi ljudje in Snežinke bele zvezdice. Sledil je šolski otroški orkester, katerega vodstvo je prvič prevzela tamburašica starejšega orkestra, Polona Ferjančič. Nastopili so s skladbo Spet smo tu Vlaste Lokar Lavrenčič. Pri naslednji točki, Tečka mala, sta se poleg združenega mlajšega orkestra predstavila tudi tamburaša Mateja Lavrenčič in Metod Ferjančič kot solista na alt saksofonu. Z latinsko ameriško skladbo Cumana se je predstavila srednješolska tamburaška skupina pod vodstvom Matevža Ferjančiča.

Sledil je nastop gostujočega orkestra pod vodstvom dirigenta Vlada Pergjuna, ki je koncert obogatil z odlično izvedbo osmih skladb, večinoma priredb poznanih napevov od filmske do klasične glasbe, zaigrali pa so tudi dve originalni tamburaški kompoziciji.

Prihod starejšega orkestra Tamburjašev je bil presenetljiv, saj so dekleta na odru ugotovila, da manjka skoraj celotna sekcija fantov, ki so v dvorano z zamudo vstopili kar med publiko žvižgajoč melodijo Mosta na reki Kwai, postopoma se je z igranjem vključil celoten orkester in drugi del koncerta se je tako pričel. Nadaljevali so s skladbo, ki jim je zelo prirasla k srcu in sicer z Aldebaranom mlade skladateljice Helene Vidic, ki pomembno vpliva na bogatitev repertoarja originalne tamburaške glasbe. S Cvetličnim valčkom in Montijevim Čardašem, pri katerem je zablestel Matevž Ferjančič na braču, so predstavili del tekmovalnega programa, ki ga pripravljajo za 36. državno srečanje tamburaških in mandolinskih skupin, ki bo 16. aprila v Lendavi. Pri Mozartovi Alla turci je na bisernici solirala Mojca Lavrenčič. Sledile so še tri skladbe popularnejšega značaja: Jazz pizzicato Leroya Andersona, Brazil  Anya Barosse in Rumba no. 1 v priredbi Vlada Pergjuna, kjer se je kot solist na harmoniki predstavil tamburaš Urban Koritnik.

Koncert se je, tako kot se za praznični koncert spodobi, zaključil zelo svečano z Radetskim marschem in Sveto nočjo, v izvedbi starejšega orkestra tamburjašev in gostujočega orkestra. Polna dvorana Kulturnega doma je pokazatelj, da so koncerti Glasbenega društva Tamurjaši zelo kvalitetni in vedno vredni obiska.